Karol Farkašovský: Slovenské médiá dosiahli americkú úroveň – strácajú dôveru ľudí

Dôvera ľudí v slovenské médiá rapídne klesá. Inštitúcia pre štúdium žurnalistiky Reuters zmapovala dôveryhodnosť médií v 46 krajinách sveta. Slovensko sa v tabuľke umiestnilo na predposlednom 45. mieste. Za nami, čuduj sa svete, skončili USA. Aspoň v tomto sme dosiahli americkú úroveň. Na Slovensku i v USA dôveruje médiám iba 26 % verejnosti. Najlepšie na svete je Fínsko, kde médiám dôveruje 69 % občanov. A zrejme vedia, prečo.

Niet sa čo čudovať. Slovenské médiá sa v posledných rokoch odnaučili ľudí informovať. Zapáčilo sa im ľudí ovplyvňovať. A to je málokomu po chuti.

Namiesto profesionality, ktorej súčasťou je objektivita, názorová pluralita, diskusia a žurnalistická etika, prevažuje v mnohých médiách servilnosť voči záujmom štátnej moci a „oligarchických skupín“. Slovenská žurnalistika tak zmenila svoju podstatu. Namiesto obsahovej kvality a dôveryhodných faktov ponúka často účelové, individuálne a komentujúce názory.

Napríklad diváci Ta3 sú v nedeľných politických reláciách už opakovane svedkami moderátorských komentárov, poúčaní a dokonca verejného karhania politikov. Nepochybne, mnohí politici si to aj právom zaslúžia, ale pardon, nie od moderátorov. Moderátorovi neprislúcha pozícia spoločenského kata, či inkvizítora.

Vážim si každého človeka bez ohľadu na to, kto je, čo robí, kde býva, či aký je. Ale, pri všetkej úcte – koho zaujímajú názory moderátorov na politickú situáciu v krajine a ich intímne osobné záležitosti? Nemýlia si náhodou svoje pracovné poslanie? Alebo televízia ich využíva a cez nich chce podsúvať divákom svoje postoje? Kam to spejeme?

Moderátori majú moderovať. Nemajú čo ľudí ovplyvňovať subjektívnym hodnotením celospoločenských udalostí. Nič ich k tomu neoprávňuje. Oni majú profesionálne viesť diskusiu, strážiť jej vecnosť, vyváženosť, úroveň a pýtať sa politikov na to, čo zaujíma ľudí, občanov, národ. Bez toho, aby tam vnášali vlastné súdy, presvedčenie či názory.

Keď tento trend Ta3 nezastaví, bude to aj s dôveryhodnosťou spravodajskej televízie stále horšie. Škoda média, ktoré doteraz v tom nezdravom mediálnom prostredí Slovenska ako-tak vyčnievalo. Táto „inovácia“ mu na reputácii u divákov iba uberá…

(Status na FB 18. októbra 2022)

(Celkovo 214 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter