Roman Laml: Bude mať Ukrajina dostatok zbraní?

Americký „FOX NEWS“ uvádza: „Minister obrany Lloyd Austin tento týždeň signalizoval, že USA a ich západní spojenci majú problém udržať krok s ukrajinským dopytom po moderných zbraniach, ktoré potrebuje na odrazenie ruskej invázie. Tento signál odráža zmenšujúce sa zásoby pre Ukrajinu a strach v Bielom dome z eskalácie, ktorá by mohla viesť k vojne medzi USA a Ruskom.“ Podľa expertov sa USA míňajú zariadenia, ktoré by mohli odovzdať Ukrajine. Malo by ísť aj o raketomety HIMAR, protitankové strely Javelin, protilietadlové Stingery a húfnice M-777.

FOX NEWS píše, že stredajšej tlačovej konferencii dostal Austin otázku, či sa USA a ďalšie štáty obávajú takých nízkych domácich zásob, že už nemôžu Ukrajine pomôcť. Austin sa tejto otázke vyhol zdôraznením, že je tu snaha dať Ukrajine to, čo potrebuje, no priamo neodpovedal, či to ukrajinskí spojenci môžu skutočne splniť.

USA pravdepodobne budú plniť požiadavky Ukrajiny poskytnutím náhrady nižšej úrovne, ako napríklad ľahšie húfnice. V iných prípadoch sú ale možnosti USA obmedzené, ako napríklad v oblasti protivzdušnej obrany. Objavujú sa aj názory, že spomalenie pomoci Ukrajine môže súvisieť s obavami z eskalácie konfliktu a možného priameho vojnového stretu USA s Ruskom.

(Status na FB 16. októbra 2022)

Článok v angličtine TU

(Celkovo 190 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter