Vojna je ničota a strata ľudskosti

Vždy ma zaujíma ľudské utrpenie a vo všetkom hľadám kus človečiny. Preto mi momentálne nie je jedno, čo sa deje na Ukrajine. Vojnu vnímam ako ničotu, stratu ľudskosti, sú v nej zabíjaní a mrzačení ľudia, rodiny sú brutálne trhané, domovy rozbité, rovnako aj ďalšie obrovské materiálne aj duchovné hodnoty. Násilie  vytláča na povrch a do popredia rôznych psychopatov a a rôzne negatívne  ľudské črty. Zjavne aj preto mojím ideálom v mladosti bol Mahatma Gándhí, vášnivý hlásateľ nenásilia.

Uvedomujem si, že je veľmi ťažké  v čoraz pokročilejšom konflikte medzi RF a Ukrajinou vyjadrovať sa ku stranám spomínaného konfliktu. Ako divák šachovej partie síce vidím ruky, načahujúce sa za figúrkami, ale nevidím do mozgov samotných šachistov. A bohužiaľ, my ako diváci sa síce môžeme vyjadrovať k rukám, čo ťahajú figúrkami, ale naše názory nemajú žiadnu váhu a žiaden efekt.

Keď sa medzi sebou bijú profesionálni vojaci, žoldnieri alebo hoci dobrovoľníci, tak nakoniec rezignujem, lebo je to ich povolanie a šli do toho z vlastného rozhodnutia. Ale vo vojnách sú často mladí chlapci, ktorých len navliekli do uniformy a nikto sa ich nespýtali, či chcú, alebo nie… Odpoveď nie aj tak nebola možná. Tisícky obetí vo vojsku sú zväčša takíto nešťastní ľudia, ktorí možno ani nevedia, ako sa majú chovať a čo robiť a vlastne slúžia len ako živé klamné ciele. Aby sa zvýšila pravdepodobnosť, že drahí vycvičení profesionáli splnia svoje úlohy.

Mali by sme sa postaviť za práva našich detí a mladých ľudí nejsť slepo na smrť kvôli pochybným želaniam. Som si istý, že by sme tým znížili pravdepodobnosť vojen, lebo bez vojska by tí šachisti mali len svoje ruky. Hľadajme podmienky na rokovania, ktoré povedú k riešeniam, ktoré nie sú vnucované silou, ale sú konsenzuálne, spravodlivé a stabilné, založené na rešpektovaní posvätnej hodnoty ľudského života. V našom záujme je všestranná medzinárodná spolupráca, nie vojna, ku ktorej sme sa dopracovali a ktorej následkom sa môže zrútiť prosperita celého kontinentu.

Potrebujeme svet, v ktorom sa spory budú riešiť v rokovacích miestnostiach, nie na bojovom poli. Svet, v ktorom vojny budú zastavené ešte predtým ako vypuknú. Svet, ktorý nebude čakať na straty životov predtým, ako sa začne konať.

Úvodná ilustrácia www.pixabay.com

(Celkovo 284 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter