Juraj Blanár: Vojnový konflikt na Ukrajine musí spieť k mierovému urovnaniu  

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer počas svojej nástupnej návštevy sídla Severoatlantickej aliancie deklaroval, že odmieta akýkoľvek tlak na Kyjev ohľadne uzatvorenia mieru s Moskvou. Je to vyjadrenie, ktorému je v súčasnej situácii ťažké porozumieť. Sme svedkami toho, ako vojna na Ukrajine každodenne ničí životy a životné perspektívy tamojších obyvateľov. Každý rozumný človek si je plne vedomý, že útok Ruskej federácie na územie Ukrajiny bol hrubým porušením medzinárodného práva. Avšak povinnosť nasmerovať aktuálny ničivý konflikt k jeho ukončeniu a k jeho riešeniu diplomatickými prostriedkami platí pre obidve strany konfliktu – tak pre Ruskú federáciu, ako aj pre Ukrajinu.

Stanovisko ministra zahraničných vecí SR, že na Ukrajinu netreba vyvíjať tlak v súvislosti s mierovým riešením konfliktu, považujem za neprijateľné. Obzvlášť v čase, keď sa vojnový konflikt neutlmuje, ale naopak, eskaluje. Bezpečnostná situácia v Európe je aktuálne destabilizovaná, Ukrajina sa rúti do priepasti, smeruje do ešte väčšieho zadlženia a k ďalšiemu prepadu životnej úrovne.

Pán Káčer po tomto volebnom období zrejme už nebude na poste ministra, avšak občania Slovenskej republiky budú aj naďalej povinní splácať dopady vojny na Ukrajine. Pán Káčer si splnil zadanie, odíde a po ňom potopa. Pripomínam mu preto, že je tak jeho úlohou, ako aj úlohou ostatných šéfov diplomacií štátov Európskej únie, prispieť k tomu, aby vývoj v súvislosti s vojnou na Ukrajine jednoznačne spel k mierovému urovnaniu sporu.

(Status na FB 11. októbra 2022)

(Celkovo 70 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter