BOJOVNÍK 20 | 2022

Na mieste úvodníka sa čitateľom netradične prihovára národná umelkyňa Mária Kráľovičová. Spomína na svojich príbuzných, ktorí bojovali v Povstaní a na herecké role na túto tému, ktorých sa zhostila.

Ďalší článok na 1. strane má titulok Zväz má dvoch nových podpredsedov. Ide o Jaroslava BulkaJozefa Ťažkého, ktorí by mali v zložitej ekonomickej a politickej situácii pomôcť príprave budúcoročného 18. zjazdu SZPB. Pokračuje tiež ostrá kritika nedávnych ústredných osláv SNP, prvý raz zorganizovaných pod taktovkou ministra obrany SR Jaroslava Naďa. Špeciálna dvojstrana s hlavným názvom Nacistické vyvražďovanie Rómov a ich boj v Povstaní prináša rozhovor s popredným slovenským etnológom a rómistom Arne B. Mannom. Spisovateľ a esejista Gustáv Murín píše o tom, čo sa dialo na Slovensku 3. septembra 1944 a dnes už nezávislý historik Stanislav Mičev tvrdí, že  oslobodzovanie Slovenska sa začalo už 14. 9. 1944 krvavým bojom o kótu 662 pri šarišskej pohraničnej obci Zborov.

Časopis informuje o úspešnej petícii strany Socialisti.sk za návrat pamätnej tabule Eugena Gudernu do centra Nitry, o programe s vojnovou tematikou na folklórnych slávnostiach v Rejdovej, ako aj o regionálnych oslavách 78. výročia SNP na Prašníku, Telgárte, Bratislave, Rožňave a Banskej Bystrici. Rozbehli sa tiež turistické pochody a poznávacie zájazdy SZPB po stopách povstaleckých bojov i štúrovcov (Prievidza, Šelpice, Čierny Balog).

Galéria odboja sa tentoraz venuje výtvarným dielam, spojeným s významným bojovníkom proti fašizmu Vladimírom Clementisom, ktorého 120. výročie narodenia sme si nedávno pripomenuli. Podrobnejší prehľad na www.bojovnik.eu.  

(Celkovo 83 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter