Prezentácia knihy Svrchovanost zprava i zleva | Zvrchovanosť sprava aj zľava

Inštitút ASA, Klub Nového slova a Mladí sociálni demokrati

si Vás dovoľujú pozvať na prezentáciu česko-slovenskej knihy

Svrchovanost zprava i zleva
Zvrchovanosť sprava aj zľava

Diskusné podujatie sa koná 10. októbra 2022 o 17.00 hod

v Inštitúte ASA, Gunduličova 12, Bratislava

Hostia/autori publikácie:

PETR DRULÁK,
profesor medzinárodných vzťahov, Plzenská univerzita

JAN KELLER,
profesor sociológie, Ostravská univerzita

ĽUBOŠ BLAHA.
poslanec NR SR, filozof

JÁN ČARNOGURSKÝ,
predseda vlády SR a.D., advokát

Moderuje:
MARTIN MURÁNSKY,
Inštitút ASA, odborný recenzent publikácie

Registrovať sa môžete na emailovej adrese: asa.diskusie@gmail.com. Po registrácii Vám bude zaslaný vstupný online-link/ak neprídete osobne


Petr Drulák, ed.: Svrchovanost zprava i zleva

Svrchovanost – je glosována významnými osobnostmi českého a slovenského veřejného života, je komentována zprava i zleva, z pozice různých vědních oborů, životních zkušeností či politických funkcí.
Svrchovanost – přináší kritiku globalizovaného kapitalismu i progresivistických společenských experimentů, svrchovanosti tolik vzdálených.
Svrchovanost – jeden ze základních kamenů demokracie – značí, že stát i jeho lid jsou schopni činit samostatná rozhodnutí o svém osudu.
Svrchovanost – je dnes zpochybňována pravicovým neoliberalismem i levicovým progresivismem a nálepkována jako populismus či naopak extrémismus.
Petr Drulák, bývalý diplomat a politolog, se věnuje českému zájmu a konzervativnímu socialismu, jejich prizmatem rozebírá domáci i zahraniční politiku. Bývalý disident, advokát a premiér Ján Čarnogurský se zabývá slovenskou otázkou z pohledu katolického a slovanského. Bývalý europoslanec a sociolog Jan Keller patrí k předním znalcům francouzské sociologie a kritikům sociálni nespravedlnosti v Česku. Poslanec a filozof Ľuboš Blaha je znám jako odborník na marxistickou filozofii i zastánce výrazně levicových postojů. Ekonomka a aktivistka Ilona Švihlíková rozvíjí levicový neliberální pohled na ekonomickou transformaci a aktuálni hospodárskou politiku. Novinár a vydavatel Roman Michelko komentuje slovenské i české dění z levicových a národních pozic. Kulturní antropolog Ivo Budil nabízí konzervatívni pohled na vývoj civilizací. Katolický publicista a aktivista Michal Semín se věnuje zejména otázkám etiky, výchovy a fungování státu. Sociolog a aktivista Petr Hampl z národních pozic kriticky reflektuje globalizaci a evropskou integraci. Konzervatívni publicista a pedagogický odborník Dalibor Jurášek kriticky rozebírá působení občanské společnosti. Etnolog Adam Votruba se z levicově-konzervativního pohledu věnuje společenským hodnotám a ideologiím. Knihu uzavírá Alain de Benoist, jeden z obnovitelů evropského konzervativismu a legendární představitel francouzské neliberální pravice.
Dauphin 8/2022, 376 strán

(Celkovo 306 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter