Jednota dôchodcov Slovenska: Koalícia ukázala seniorom, že nie sú jej voliči

Z petície s takmer 184 tisíc podporných podpisov urobili zdrap papiera. Vládna koalícia nerešpektuje vôľu občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). Opakovane pritom z úst koaličných poslancov zaznieva, že úmyselne nepomáha seniorom preto,  lebo nie sú jej voličmi. Podľa JDS sa opakuje stále ten istý scenár, keď vláda nerešpektuje oprávnené požiadavky seniorov.

Michal Kotian, predseda JDS: „Vláda nás najprv svojimi činmi a teraz už aj verbálne presviedča, že nie sme pre nich zaujímaví, pretože nie sme ich voliči. Je to nehorázne v kontexte, že aj oni majú svojich starých rodičov, seniorov. Je pravda, že z ministerského alebo poslaneckého platu sa pomáha lepšie, ako z platu učiteľky či zamestnanca pracujúceho v trojsmernej prevádzke. Máme za to, že bolo povinnosťou predložiť na hlasovanie najprv našu petíciu a až potom riešiť vládny návrh. Postupom, akým prišla vláda s vlastným návrhom, napľula do tváre všetkým, ktorí petíciu podpísali. Je neprijateľné takto hazardovať s dôverou ľudí. Vláda nám takto opakovane dáva najavo, že nás, seniorov, odstavila na tretiu koľaj. Z petície si naši vládni predstavitelia urobili zdrapy papiera. Odignorovali  viac ako 184 tisíc ľudí, ktorí petíciu podpísali. Sme hlboko pobúrení takýmto prístupom  a ignoráciou.“

Podľa JDS je tohtoročná pomoc štátu pre seniorov absolútne nedostatočná. Ak by súčasná vláda nezrušila plnohodnotný 13. dôchodok, mohli iba z neho dostať seniori tento rok nie 250 miliónovú pomoc, ale až 700 miliónovú.  Pritom vláda dobre vie, že vyberie z peňaženiek domácností seniorov z dôvodu zdražovania ďalších viac ako 400 miliónov €. Seniori teda mali dostať tento rok v rámci plného 13. dôchodku a zdražovaniu spolu viac ako 1,1 miliardy €.

JDS nepovažuje očkovací bonus, ani lotériu za adekvátnu pomoc všetkým seniorom na  Slovensku. Znova a znova upozorňuje vládu, že pomoc seniorom je nedostatočná a nesystémová. Bude preto naďalej apelovať na vládu SR aj poslancov NR SR, aby sa vážne a zodpovedne zaoberali životnou úrovňou seniorov na Slovensku. A aby konečne zjednali v tomto smere čím skôr náležitú nápravu.

Tlačová správa JDS, Bratislava 6. októbra 2022

Ilustračná snímka: www.wikipedia/commons

(Celkovo 227 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter