Politika je nástroj riadenia štátu

Médiá nám predvádzajú politiku ako veľkolepú „reality show“. A my sme to väčšinovo akceptovali. Ale politika je nástroj na riadenie štátu. Príliš závažná vec na to, aby sme ju brali ako kabaret.

Preto si myslím, že efektívnym riešením by bolo zbaviť náš štát profesie politika a riadiť ho v sektorových oblastiach výhradne tímami špičkových odborníkov, ktorých stanovisko by bolo záväzné .pre zástupcov ľudí v parlamente.

Oslovil som môjho priateľa lekára, ktorý v súčasnosti pracuje v Nórsku a napísal mi k tomu svoje stanovisko: „Vaše myšlienky majú svoju logiku, ale úplne podrývajú demokratickú podstatu štátu. Práveže opačne, politikov treba ako zástupcov parlamentarizmu. Avšak oni nominujú expertov na výkonné pozície. Politik musí mať politickú silu, krytie a funkčnosť. Keď si povieme že všade dáme priamo odborníkov, kto, ako, kde a kedy rozhodne, kto je odborník? Načo potom voliť a mať voľby, demokraciu. To nech tu je autokracia a všade sa dosadí ,odborník‘. Je to nebezpečné, pretože sa zrúti systém demokracie a parlamentarizmu, zástupnosť vôle ľudí a kompromisov. Dosadzovanie odborníkov vždy určuje autokrat a vidíme, kam to vedie. Potom ľudia rezignujú na voľby, lebo odborníci nekandidujú na kandidátkach.“ Toľko stanovisko.

Podľa môjho názoru nie je náhodné, že v politike (aj v parlamente) je dnes toľko hercov, moderátorov, profesionálnych rečníkov.

Náš dnešný parlamentarizmus je občasné divadlo. V skutočnosti tam o ničom nerozhodujú a ak čírou náhodou, tak oni sami sú z toho prekvapení a zatlieskajú si.

Ako by to malo byť, to je na dlho, ale hlavne je treba dôsledne oddeliť zákonodarnú a výkonnú moc.

Dnes je to neskutočne prepojené a „koaličná rada“ riadi zákonodarcov aj vládu. (A to ešte riadne nevieme, kto riadi koaličnú radu.)

Niektoré funkcie proste zabezpečiť treba (odborne) a nemôžu byť na úplnej ľubovôli politikov.

Ako príklad by som uviedol ministra zdravotníctva. Viem si tam predstaviť nejakého špičkového lekára s tým, že bude robiť ministra, kým nedá systém do poriadku.

Potom sa môže vrátiť k svojej práci lekára, ktorá ho baví. Ak to dokáže za rok-dva, super, tým lepšie. 

(Celkovo 185 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter