Smeruje Slovensko ku klerikálnemu štátu?!

Celé Slovensko zažíva už viac ako dva roky permanentnú vládnu krízu a v týchto dňoch i politickú frašku odvolávania ministra financií a skutočného predsedu vlády Matoviča. Občanov však najviac trápi rekordná inflácia, extrémne vysoké ceny potravín a pripravovaný raketový rast cien energií, osobitne plynu a elektriny. Práve v tieni týchto existenčných problémov ľudí sa potichu a postupne stáva zo Slovenska klerikálny štát.

Novým kandidátom na ministra školstva je totiž Ján Horecký, dlhodobo aktívny v kresťanských kruhoch, bývalý prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska, učiteľ a riaditeľ základných a stredných škôl, ktorý je v súčasnosti manažérom u zriaďovateľa súkromných škôl Felix. 

Meno nového ministra školstva je v súlade s predstavami náboženských fundamentalistov v Matovičo-Hegerovej vláde i v parlamente. Podobnú požiadavku či podmienku mal aj predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár, keď povedal  „…mojou podmienkou je, aby to bol konzervatívne orientovaný odborník“. Zaujímavá podmienka od „veľkého“ kresťana s 12 deťmi od 10 žien a pochybnou minulosťou.

Nuž neviem, či jednostranne orientovaný katolícky fundamentalista, učiteľ a riaditeľ základnej či strednej školy, je ten správny odborník, ktorý má byť na čele rezortu školstva a pripravovať mladú generáciu pre budúcnosť. Nie pre 19., ale 21. storočie.

Čo sa to deje v našej spoločnosti

Do slovenskej politiky sa dostáva čoraz viac neoľudákov, klerikálov a  náboženských fanatikov. Príkladom toho je predseda vlády Eduard Heger, Milan Krajniak, ale i bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, či náboženská fanatička Anna Záborská a mnohí ďalší. Začal to práve Krajčí, keď vyhlásil križiacku vojnu všetkým, nielen neveriacim, ktorých je už mimochodom na Slovensku viac ako štvrtina, ale i všetkým nekresťanom. Takmer pred dva a pol rokom som na to upozorňoval v príspevku pre Slovo Satan chce mať moc.

Tragické a neprijateľné je vyhlásenie Krajčího „Satan chce mať moc… riešením preto je, aby božie deti prevzali zodpovednosť za krajinu“,čo začal realizovať v praxi ako minister personálnym honom na čarodejnice, odvolávaním špičkových odborníkov v zdravotníctve a návrhom  na sprísnenie, či zákazom interrupcií. Ten istý pán, ešte ako opozičný poslanec v kresťanskej televízii life.tv. povedal, že  evanjelium je potrebné priniesť do sféry biznisu, médií, kultúry, vzdelávania, zdravotníctva a aj do politiky. Práve tieto bludy a tmárstvo úspešne realizujú konzervatívni kresťanskí dogmatici v Matovičo-Hegerovej vláde. Takto vyzerá napĺňanie Ústavy, nezávislosť na ideológii a občianska spoločnosť!

Súčasná vláda flagrantne porušuje Ústavu SR

Ak sa vrátime do našej svetlej minulosti, pripomeňme si slová Petra Weissa v Pravde, kde uviedol „Na jeden odkaz SNP sa však zabúda. V reakcii na skúsenosť s klerikálnym štátom, ktorý Dominik Tatarka nazval farskou republikou, je vo Vianočnej dohode aj táto veta: „Zachovaná má byť sloboda náboženských vyznaní, vylúčený má byť však vplyv cirkvi na smer a vedenie štátu.“  

Ešte jednoznačnejšie je to uvedené v Ústave Slovenskej republiky, kde sa píše úplne jasne [Prvá hlava Základné ustanovenia, článok 1 (1)] „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Možno si preto položiť otázku, dokedy budeme trpieť hrubé, flagrantné porušovanie Ústavy SR, a to dokonca predsedom i ministrami tejto vlády?

Na tieto vážne snahy o demontáž právneho štátu, demokracie a nastolenia novej totality, založenej na náboženskom fanatizme, nereaguje takmer nik. Teraz je na rade prezidentka Zuzana Čaputová a aj keď poznám jej právomoci, tak uvidíme, či pri menovaní ministra školstva bude obhajovať Ústavu SR, občiansku, sekulárnu spoločnosť, alebo podľahne tlaku vlády, ako v prípade menovania Matoviča za ministra financií, čo vieme, ako pre spoločnosť dopadlo.

Ilustračná snímka: www.pixabay.com

(Celkovo 538 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter