Roman Laml: Kresťanské hodnoty v praxi…

Portál Aktuality.sk citoval možno budúceho ministra školstva Jána Horeckého, ktorý napísal: „…formačný vplyv, princípy kresťanských hodnôt a postojov sú užitočné nielen deťom, ktoré v nich rastú, ale celej spoločnosti – pôsobia preventívne proti kriminalite, drogám, nihilizmu a hodnotovej prázdnote; pôsobia inšpiratívne a eticky, pozdvihujú morálku národa, jeho pracovitosť, pozitívnu orientáciu, vyšší životný princíp než je len každodenné prežívanie…” Znie to veľmi pekne a kresťania všeobecne považujú svoje ponímanie sveta za viac hodnotné, ako každé iné. Problém ale často nastáva pri praktickej aplikácii. V európskej histórii by sme možno nenašli vojnu, ktorú z tej či onej strany nepodporovala nejaká kresťanská cirkev.

Posledným príkladom realizácie kresťanských hodnôt v živote spoločnosti je nedávne vyhlásenie ruského patriarchu Kirilla, ktorý „počas nedeľnej bohoslužby prirovnal smrť »pri plnení si vojenských povinností« tomu, ako Boh obetoval svojho jediného syna Ježiša.“ (https://www.aktuality.sk/…/rusky-patriarcha-kirill…/). Môj bezverecký rozum to chápe tak, že podľa Kirilla kresťanský boh stojí na ich strane. Viem ale, že to isté si myslia kresťania na Ukrajine. Takže ruskí kresťania bojujú proti ukrajinských kresťanom, každý z nich uznáva toho istého boha, ale podľa každého z nich tento boh stojí na ich strane. A toto všetko sa odohráva v rámci jedného, údajne „hodnotového“ systému, ktorý podľa Horeckého ponúka „vyšší životný princíp“.

Ja tvrdím že neponúka, pretože v jeho rámci sa v dejinách dokázalo odôvodniť skutočne všetko. Tieto kresťanské hodnoty boli oficiálnym, určujúcim princípom európskych dejín skoro dvetisíc rokov. Nemám ten pocit, že by počas tohto obdobia boli spoločnosti väčšmi morálne alebo spravodlivé. Dôležité sú totiž reálne kroky a skutky, a nie deklarovanie nejakých gumových hodnôt.

(Status na FB 27. septembra 2022)

(Celkovo 103 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter