Kniháreň 2022 – september

Ľuboš Jurík: Tajomstvo rovnováhy. Nedokončený rukopis o životnom osude prezidenta Rudolfa Schustera | Jozef Špaček: V pavučinách | Petr Drulák, ed.: Svrchovanost zprava i zleva


Ľuboš Jurík: Tajomstvo rovnováhy. Nedokončený rukopis o životnom osude prezidenta Rudolfa Schustera

Ľuboš Jurík (14. 9. 1947 – 28. 9. 2021), prozaik a publicista, sa po v posledných rokoch pustil, ako píše na prebale knihy Jaroslav Rezník, do veľkých epických opusov. „Najskôr to bola biografická esej Smrť ministra (2011) o Vladimírovi Clementisovi, ktorú aj zdramatizoval, a potom rozsiahle biografické romány, žánrovo na pomedzí literatúry faktu s prvkami žánru umeleckej prózy. Takými sú diela Rok dlhší ako storočie (2015) o živote Alexandra Dubčeka (2015) a Ľudovít Štúr (2019). V tomto žánrovom habite sa pustil aj do napísania diela o prezidentovi Rudolfovi Schusterovi. Rukopis, žiaľ, už nedokončil.“
Dielo epilógom ukončil Jaroslav Rezník, ktorý o autorovi píše: „Toto je hold a možno aj prvé posmrtné laudácio na život a literárne dielo Ľuboša Juríka, ktoré sa v poslednom decéniu jeho prítomnosti na skromnej slovenskej hriadke planéty Zem rozkošatelo do monumentálnych literárnych opusov, ktoré malo byť zavŕšené dielom o Rudolfovi Schusterovi…“
Napokon treba dodať, že knihu do života a na literárny trh vyslalo Vydavateľstvo Ediposs, za ktorým je Rudolf Belan, dlhoročný riaditeľ Vydavateľstva Smena, ktoré prispelo výraznou mierou k šíreniu hodnotnej slovenskej – a nielen slovenskej – literatúry. Ako všetky knihy, ktoré prešli jeho rukami, aj táto má punc kvality. Ilustrácia na obálke: Stanislav Harangozó.
Ediposs 2022, 340 strán


Jozef Špaček: V pavučinách

Kniha V pavučinách je voľným pokračovaním románu V ulitách. Autor Jozef Špaček zostal verný svojmu kaleidoskopickému rozprávaniu, z ktorého skladá obraz priemerného slovenského intelektuála prvého desaťročia 21. storočia. Rodák zo Skalice sa nezaprie, románom sa ako vlákno pavučiny vinie história tohto starobylého mesta, ktorá je akýmsi náučným slovníkom, napísaným však ľahkým perom. Čitateľ dostane akoby dve v jednom. A Skaličan musí byť pyšný.
Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov 2022


Petr Drulák, ed.: Svrchovanost zprava i zleva

Svrchovanost – je glosována významnými osobnostmi českého a slovenského veřejného života, je komentována zprava i zleva, z pozice různých vědních oborů, životních zkušeností či politických funkcí.
Svrchovanost – přináší kritiku globalizovaného kapitalismu i progresivistických společenských experimentů, svrchovanosti tolik vzdálených.
Svrchovanost – jeden ze základních kamenů demokracie – značí, že stát i jeho lid jsou schopni činit samostatná rozhodnutí o svém osudu.
Svrchovanost – je dnes zpochybňována pravicovým neoliberalismem i levicovým progresivismem a nálepkována jako populismus či naopak extrémismus.
Petr Drulák, bývalý diplomat a politolog, se věnuje českému zájmu a konzervativnímu socialismu, jejich prizmatem rozebírá domáci i zahraniční politiku. Bývalý disident, advokát a premiér Ján Čarnogurský se zabývá slovenskou otázkou z pohledu katolického a slovanského. Bývalý europoslanec a sociolog Jan Keller patrí k předním znalcům francouzské sociologie a kritikům sociálni nespravedlnosti v Česku. Poslanec a filozof Ľuboš Blaha je znám jako odborník na marxistickou filozofii i zastánce výrazně levicových postojů. Ekonomka a aktivistka Ilona Švihlíková rozvíjí levicový neliberální pohled na ekonomickou transformaci a aktuálni hospodárskou politiku. Novinár a vydavatel Roman Michelko komentuje slovenské i české dění z levicových a národních pozic. Kulturní antropolog Ivo Budil nabízí konzervatívni pohled na vývoj civilizací. Katolický publicista a aktivista Michal Semín se věnuje zejména otázkám etiky, výchovy a fungování státu. Sociolog a aktivista Petr Hampl z národních pozic kriticky reflektuje globalizaci a evropskou integraci. Konzervatívni publicista a pedagogický odborník Dalibor Jurášek kriticky rozebírá působení občanské společnosti. Etnolog Adam Votruba se z levicově-konzervativního pohledu věnuje společenským hodnotám a ideologiím. Knihu uzavírá Alain de Benoist, jeden z obnovitelů evropského konzervativismu a legendární představitel francouzské neliberální pravice.
Dauphin 8/2022, 376 strán

(Celkovo 203 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter