Dejinné bilancovanie vládcov

Najvýznamnejší svetoví politici a mainstreamové médiá sa v prvých hodinách po oznámení skonu Jej Veličenstva Alžbety II. sústredili na pripomenutie základných faktov o jej živote a na míľniky pôsobenia 96-ročnej kráľovnej, ktorá vládla britskej monarchii neuveriteľných 70 rokov. Chvíľu na to však svet obletel chýr z Argentíny, ktorý bratislavský trapas z tribúny Slovana prebil ako červené eso guľového dolníka… Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo vo štvrtok v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Už vo štvrtok v noci a po celý piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách (TASR, 10. 9. 2022). Cúneo britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť. Nového kráľa Karola III. nazval hlupákom. Predstavte si, čo sa teraz môže stať! Konečne znova získame Malvíny!“ vyhlásil v súvislosti so súostrovím Falklandy (Malvíny) v južnom Atlantiku, o ktoré v roku 1982 zviedli Británia s Argentínou ozbrojený vojnový konflikt.

Nuž áno, každý významný politik (nieto ešte najznámejší monarcha sveta) dokážu rozdeliť verejnú mienku. Aj po odchode na večnosť… Odlišné pohľady aj hodnotenia vychádzajú nielen z osobných skúseností, z rozdielneho či protichodného mediálneho obrazu, z antagonistických politických či náboženských postojov. Nie som povolaný, aby som vynášal súdy alebo hodnotil či zratúval červené a čierne krúžky na ščote pred tabuľou…

Pamätáme si 11. september, ale aj 11. september

Všetky proamerické médiá sveta a prisluhujúci mainstream v štátoch politického vplyvu Bieleho domu si budú dátum 11. september pripomínať len v súvislosti s teroristickými útokmi v USA roku 2001. Po leteckom samovražednom útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku, ktoré sa zrútilo, zahynulo skoro 3 000 ľudí. Následne sa na Pentagón pri Washingtone zrútilo civilné lietadlo a ďalší letecký útok zaznamenali ešte aj v Pensylvánii. História si však spomína aj na iný 11. september. Vynára sa oveľa viditeľnejšie z dávnejšej histórie práve teraz – po úmrtí panovníčky Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších krajín Commonwealthu. Lebo nebola len majestátom, bola aj hlavou anglikánskej cirkvi, no i vrchným veliteľom britských ozbrojených síl. Medzi nami žije nemálo ľudí, ktorí ju nehodnotia iba vľúdne podľa spoločenských rubrík, módnych magazínov či televíznej Smotánky. Na váhy prikladajú aj vrecia naplnené temnými momentmi nielen počas jej kraľovania. V očiach kritikov bola, je a ostane symbolom kolonializmu a vojen. Žijúci ľavicoví penzisti vo všetkých kútoch sveta jej a všetkým ostatným európskym kráľovským dvorom nikdy neodpustia financovanie prevratu v Čile, počas ktorého fašistická junta generála Augustína Pinocheta 11. septembra 1973 zvrhla a zavraždila legitímne zvoleného prezidenta Salvadora Allendeho. Vládne dokumenty odtajnené počas úradovania Billa Clintona ukázali, že americká tajná služba mala pripravené dva možné scenáre, ako Allendeho zbaviť prezidentského kresla. Tým prvým bol prevrat ústavný, tým druhým vojenský. Čísla politicky perzekvovaných obetí Pinochetovho režimu sa pohybujú v stovkách tisícok, pričom odhady hovoria asi o 40 000 mučených, o 3 tisíckach mŕtvych či nezvestných. Mediálne známe je aj pôsobenie baptistickej sekty nemeckých emigrantov v takzvanej kolónii Dignidad, kde okrem mučenia politických väzňov dochádzalo aj k ich častému sexuálnemu zneužívaniu. Zdesený svet sa po rozplynutí hmly mainstreamovej propagandy dozvedel z kníh a dokumentárnych filmov, ako ženy zhromažďovali na verejných priestranstvách (vrátane športovísk), a ako ich pod samopalmi nútili k masovej masturbácii. Alebo ako im sfetovaní žoldnieri vkladali do vagín živé potkany. Bolo to také desivé, že niektorí pučistickí vojaci pri tom páchali samovraždy.

Každému sa strihá meter…

Niekto môže namietať, že za to Alžbeta II. priamo nemôže, že za to nenesie zodpovednosť, že je nevhodné vyťahovať tieto nepríjemné fakty práve teraz  – počas trúchlenia národov za obľúbenou panovníčkou. História však lieta nad dátumami a občas si na niektorý z nich sadne ako motýľ na kvet či na bodliak. Neušiel tomu ani nedávno zosnulý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov, nevyhnú sa tomu ani Vladimír Putin, Volodymyr Zelenskyj, Joe Biden ani ostatní svetoví a európski politici podporujúci vojnu na Ukrajine zbraňami, miliardami či protiruskými sankciami. Ničiac zámerne ekonomiku svojich štátov a životy svojich obyvateľov. Osud strihá meter každému a každý deň. A veru ostrými nožnicami.

Úvodné ilustračné foto: Pixabay.com / saeed kebriya

(Celkovo 430 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter