Menšinová vláda neprežije a ešte viac poškodí občanom

Rád by som sa mýlil, ale takmer s istotou možno konštatovať, že chaos a ďalšie výrazné znižovanie životnej úrovne občanov Slovenska bude pokračovať až do predčasných volieb. To, mimochodom, potvrdil aj posledný prieskum, podľa ktorého až viac ako polovica občanov očakáva zhoršenie podmienok svojho života. Práve preto sa stávajú predčasné voľby čím viac pravdepodobnejšie. Sú jediným reálnym východiskom z dvaapolročného nekompetentného vládnutia plného deštrukcie, prijímania nesystémových a účelových  zákonov, deštrukcie právneho a sociálneho štátu, obmedzovania ľudských práv a demokracie, najmä však mizivej podpory a kompenzácii vlády občanom pri pandemickej a teraz i energetickej kríze.

To všetko sa podpísalo pod 83 percentnú nedôveru občanov vláde, ktorá preto nemá morálne právo viesť našu krajinu. Ľudia sú už z ne-konania vlády frustrovaní až zúfalí.

Krátky návrat ku vzniku vlády a jej charakteru

Vláda nemohla dopadnúť inak ako rozpadom. Mala to v DNA už pri svojom zrode. Vzišla z rozčarovania a hnevu ľudí na dvanásťročné, často problematické vládnutie Smeru SD a túžby po zmene. Naivní voliči naleteli sľubom človeka, o ktorom sa vedelo, že je to politický hochštapler a neskôr sa ukázalo, že i psychopat, ktorý nedokáže spolupracovať s nikým. Áno došlo ku zmene, ale takej, ktorú si nik neželal. Vláda i parlament bola zložená z plagiátorov, malých či väčších podvodníkov, ľudí bez adekvátneho odborného vzdelania, morálnych zhýralcov a dobrodruhov. Vláda doteraz nemá žiadnu víziu napredovania spoločnosti a keby ju aj mala, nedokázala by ju realizovať pre svoju nepripravenosť na vládnutie. Vo vláde sa doteraz nenašiel žiaden štátnik, ani kvalifikovaný minister s reálnymi predstavami o riadení rezortu.

Treba priznať, že vláda nastúpila do pandemického obdobia Covid 19, ale aj pri riešení tejto krízy na plnej čiare zlyhala. Občanom neposkytla takmer žiadnu pomoc, doslova vyhadzovala stovky miliónov eur daňových poplatníkov na už potvrdené nesystémové až nezmyselné testovanie a problematické očkovanie. Vláda nebojovala proti pandémii, ani súčasnej energetickej kríze, ale proti vlastným občanom. Matovičovo-Hegerova vláda nebola ani do pohody, ani do dažďa. Zlyhala by tak či tak, o čom svedčí politická a ústavná kríza, do ktorej dostala Slovensko.

Menšinová vláda najviac poškodí občanom

Občanov čakajú ďalšie mesiace chaosu a rozkladu spoločnosti vo všetkých oblastiach života. Bude to tak v prijímaní zákonov, zvyšovania zadlženosti, a tým i poškodzovania verejných financií, ale najmä prudkého znižovania životnej úrovne. Pomoc vlády pri aspoň čiastočnej eliminácii  dopadov rekordnej inflácie 13,6 a u dôchodcovskej až 15,6 percenta, raketového rastu cien elektriny a plynu, základných potravín, ale i ďalších tovarov a služieb je zatiaľ v nedohľadne. Namiesto konkrétnej pomoci vláda prišla so „spásonosným“ nápadom a odkazuje ľuďom, šetrite! To hovoria tí, čo majú viac ako 5 000-ové platy a rozhadzujú miliardy eur z verejných financií.

Na pomoc občanom niet peňazí, na pomoc Ukrajine, na enormné výdavky nákupu zbraní áno. Viaceré štáty EÚ pomáhajú svojim občanom pri prekonávaní dopadov ekonomickej krízy desiatkami miliárd eur. Hegerova vláda skrachovancov ešte len zvažuje, či, kedy, komu a v akej výške pomôže občanom. Prudký rast cien základných životných potrieb a priemernú 10 percentnú infláciu tu však máme od začiatku roka. Mnohí ľudia sa tak dostávajú pod hranicu chudoby a stále ťažšie napĺňajú aj základné potreby. Dokedy to vydržia, nevedno.

Je nereálne predpokladať, že noví štyria ministri bez ohľadu na to, kto a akí odborníci to budú, zvládnu tieto extrémne náročné úlohy. Od tých, čo zostali, to už vôbec nemožno očakávať. Akákoľvek, aj najlepšia snaha tých nových bude limitovaná dezolátorom na ministerstve financií. A preto ako realisti hovoria, bude tak, ako bolo, ak nie ešte horšie.

Zostávajúce tri koaličné strany sú absolútne nekompetentné a nemožno po dvaapolročných skúsenostiach od nich nič pozitívne očakávať. OĽaNO, ako Matovičova s.r.o., je toxickou, slušne povedané neštandardnou stranou bez osobností s psychopatom na čele a driemajúcim tragédom, ktorý je zároveň hovorcom vlády. Kolárova Sme rodina myslí len na to, ako si uliať ďalšie a ďalšie milióny pre tú svoju rodinku. Nuž a Za ľudí, mimochodom, všetkých štyroch, nedokáže ani len seriózne uvažovať, nieto ešte niečo prospešné robiť.

Menšinová vláda nemá šancu na prežitie ani z politického hľadiska, nemá ju kto reálne podporiť. Vláda sa tak vlastnou vinou dostala do ústavnej krízy. Prípadne spojenie, alebo čo i len spolupráca s ĽSNS alebo Republikou jej výrazne poškodí a ani tieto strany nemajú dôvod, ak si ich vláda za milióny eur nekúpi, vládne návrhy podporovať.

Od Smeru SD a Hlasu SD to v žiadnom prípade nemôžu očakávať, ba práve naopak, tieto opozičné strany ju po zásluhe čo najskôr potopia. Zostáva Sulíkova SaS, ktorá síce formálne potvrdila podporu prospešných vládnych návrhov, ale o tom, čo je pre Slovensko prospešné, bude rozhodovať SaS a hádam ani nik nepredpokladá, že Matovič niečo rozumné navrhne. Na túto politiku najviac doplatia dôchodcovia, ktorým Krajniak sľubuje smiešne almužny v podobe 35 až 150 eur jednorazovej podpory. Hlas SD predložil do parlamentu návrh na 14. dôchodok v podobe jeho priemernej výšky 515 eur pre všetkých seniorov v dôchodkovom veku, či 300 eur mesačne pre rodinu cez energetické šeky. Nepredpokladám schválenie takéhoto návrhu, ani ďalších ôsmich požiadaviek Jednoty dôchodcov Slovenska.

Podobne je to so zdravotníctvom, kde výpoveďami hrozí takmer 3 500 lekárov, ktorí majú nielen mzdové, ale i systémové požiadavky na riešenie problémov v tomto najboľavejšom rezorte. Ak ich vláda nesplní, hrozí reálny kolaps zdravotníctva, a to už bude iný ako koaličný problém.

Koaličné, ale i opozičné strany, vidiac neodvratnosť predčasných volieb, budú do parlamentu predkladať populistické návrhy, ktoré však pre politickú rozpoltenosť a rivalitu poslancov NR SR nemajú žiadnu šancu prejsť. Občan, tak ako doteraz od volieb 2020, bude na vedľajšej koľaji čakať na novú zmenu, nové sľuby a hľadať nového spasiteľa.

Vládnu nám užitoční idioti

Takto sa vyjadril Matovič o Sulíkovi, ale v skutočnosti to platí na všetkých „našich“ vládnych a parlamentných predstaviteľov, ktorí robia politiku užitočných idiotov v prospech USA, NATO a EÚ, a to na úkor vlastných občanov. Za vysoké ceny energií a dokonca i ďalších tovarov vraj môže Putin, Fico a teraz už i Sulík. Pritom každý triezvo uvažujúci človek vie, že energetická kríza je najmä dôsledkom sebazničujúcich, nezmyselných sankcií EÚ voči Rusku. Túto holú pravdu sa na Slovensku ľudia boja povedať pre strach z možných postihov, či cenzúru, ktorú zavádza vláda. Dovolil si to len maďarský premiér V. Orbán a turecký prezident R. T. Erdogan.

Pokiaľ viem, USA a EÚ uvalila na Rusko tvrdé sankcie za jeho agresiu na Ukrajine, čo by bolo v poriadku, keby tým nepáchala ekonomickú samovraždu, čo práve USA chceli. EÚ vyhlásila nie diverzifikáciu zdrojov energií, ale takmer okamžité embargo na dovoz ruského plynu, ropy a ďalších surovín. Rusko obmedzovaním, či zastavením dodávok surovín do štátov vojensky podporujúcich Ukrajinu, vrátane Slovenska, prakticky len napĺňa predstavy európskych lídrov. Nuž a pokiaľ ide o ceny energií, tak v kapitalizme ich určuje trh, ktorý je ospevovaný ako zlaté teľa. Trhové ceny sú dobré len vtedy, ak sú v náš prospech, alebo si ekonomickí diletanti myslia, že o cenách nebude rozhodovať dodávateľ, ale oni ako odberatelia? Nezostáva mi len konštatovať, EÚ má to, čo chcela a doplatia na to všetci občania Európskej únie, najviac však Slovensko, ktoré je z 90 až 100 percent závislé na ruských surovinách.

Príkladom realistického politika je jedine maďarský premiér Viktor Orbán. Ten síce nemá rád Rusov, no v záujme svojich občanov ich neprovokuje. Vyrokoval s nimi dokonca navýšenie dodávok plynu a ropy, a to za prijateľné ceny. To len naši vládni predstavitelia sa tvária bohorovne a dokonca sa vyhrážajú Rusku. Je to presne tak, ako s tým slonom a mravcom, keď išli po moste a mravec hovorí, ale dupeme! Ústavní činitelia sú v tomto nielen smiešni, ale  i škodliví a nebezpeční pre občanov Slovenska. Naši rusofóbi nech sa miešajú do politiky, ale od ekonomiky a obchodu by v záujme Slovenska mali dať ruky preč.

Posledná nádej

Pôvodne Klausovo uťahovanie opaskov zažije Slovensko až teraz, po tridsiatich rokoch budovania kapitalizmu. Aj preto šance na prežitie tejto historicky najneschopnejšej vlády sú našťastie minimálne. Problémom je však aj tu slovenský politický Absurdistan, keď občan má právo voliť poslancov Národnej rady SR, ale právo odvolať ich už nemá, a to dokonca ani prostredníctvom referenda.

Občania v tomto politickom a ekonomickom marazme majú už len poslednú nádej, a to, že po takej mizernej vláde už nemôže byť po predčasných či riadnych parlamentných voľbách na Slovensku nič horšie.

Ilustrácie Ľubomír Kotrha

(Celkovo 389 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Menšinová vláda neprežije a ešte viac poškodí občanom

  • 7. septembra 2022 at 17:39
    Permalink

    V mnohých smeroch má pán Benkovský pravdu. Ale veľmi sa obávam, že táto vláda prežije, a to veľmi dlho. Asi pomerne ľahko presvedčí niekoľko poslancov, aby zmenili názor a pridali sa na jej stranu a pomohli jej znovuzískať väčšinu. Má na svojej strane všemocné zahraničné krytie a ovláda médiá, ktoré sú jej oddané. Má možnosť vyhlásiť výnimočný stav a voľby odložiť. I keby sa konali, preferencie strán sú také, že umožnia vytvoriť spoľahlivý klon tejto vlády. Nemyslím si ani, že Hlas je skutočná opozičná strana s inou koncepciou vládnutia, než akú má súčasná vláda a prezidentka.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter