Zažívame tektonický zlom civilizácie?

Prezident Emmanuel Macron nedávno upozornil, že Francúzsko v novej ére poznačenej klimatickou zmenou, energetickou krízou a nestabilitou spôsobenou ruskou inváziou na Ukrajine bude prinášať „obete“ a môže očakávať „koniec blahobytu“.

Osobne súhlasím s MUDr. Ivanom Vulevom, ktorý tvrdí, že civilizácia svojím vývojom dospela do štádia „zlomu“, z ktorého návrat do „bavlnkovej“ doby (nekonečný rast, prosperita, nadspotreba, vrcholná konzumná a blahobytná spoločnosť) pred udalosťami z posledných rokov asi nebude možný.

Ilustračné foto: Public domain pictures

A kam to ďalej povedie, ešte celkom netušíme, ale tušíme, že s tým môžu byť spojené aj značné výkyvy, otrasy a straty.

Keďže v geológii sú body zlomu sprevádzané otrasmi zeme, hovorí sa im tektonické body zlomu zemských dosiek, tak som si dovolil v zhode s doktorom Ivanom Vulevom použiť toto prirovnanie o zlome a otrasoch civilizácie, ktoré prežívame a čakajú nás zdá sa ďalej.

Myslím si, že je vysoko pravdepodobné, že k bodu zlomu, respektíve k viacerým bodom zlomu, dospela naša civilizácia už pred mnohými rokmi, len sme si to vtedy neuvedomili a začíname to vnímať, a aj to len nepatrná časť ľudstva, až teraz.

Samozrejme, že tento proces je na rôznych miestach planéty veľmi diferencovaný – niekde a v niektorých parametroch sme limity rastu prekročili už dávno, inde k tomu možno ešte nedošlo.

Kam to povedie?

V niektorých parametroch to možno tušíme, iné nám môžu úplne unikať a zaskočia nás.

V čom vôbec nemáme jasno, je rýchlosť zmien a dovtedy viac-menej lineárne procesy zrazu akcelerujú do exponenciálnych zmien.

V každom prípade však potrebujeme príťažlivý a reálny veľký sen, pozitívne nápady, pozitívne myšlienky, ktoré môžu vždy v konečnom dôsledku poraziť túto temnotu a nedôstojnosť mocenskej a politickej elity , ktorá, bohužiaľ, žije viac pre svoje ego a svoje obchodné záujmy, svoje politické strany alebo jednotlivé štáty, kvôli čomu dochádza ku globálnym vojnám, humanitárnym katastrofám, milióny ľudí zomierajú a desiatky miliónov ľudí, stovky miliónov ľudí na celom svete to zažívajú, pretože akékoľvek vojny prinášajú skazu. 

Ja osobne kladiem veľký dôraz na globálnu etiku. Jej neexistencia, resp. ignorovanie základných etických princípov v globálnom meradle, môže viesť k planetárnej katastrofe.

A tiež si myslím si, že by bolo vhodné obnoviť ideu humanizmu, namiesto prázdneho liberalizmu, aby sa človek dostal do stredu tvorby politiky.

(Celkovo 247 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Zažívame tektonický zlom civilizácie?

  • 24. januára 2024 at 12:39
    Permalink

    Ak sa vzdáme úsilia o globálnu etiku (alebo ak sa nepripojíme k tomuto, ešte vždy živému, prúdu), tak život nebude stáť za to, aby sme ho žili. Toto je jediná cesta dôstojného prežitia, ale aj ne-prežitia. Nech sa teda stane, čo sa má stať. Možno predčasné voľby, možno niečo iné. Január 2024.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter