NATO + EÚ – kombinované impérium

Nedávno sa uskutočnili tri stretnutia – moderne povedané summity – ktoré ukázali nový smer vývoja čo najďalej od demokracie (vlády ľudu). Bolo fascinujúce vidieť, ako niekoľko vyvolených určuje ďalší vývoj obidvoch organizácií. Postačilo asi 30 ľudí (zástupcovia jednotlivých „členských“ štátov a vedenia Európskej únie), aby sa rozhodli, že Ukrajina môže vstúpiť do EÚ. Jednomyseľne, no a nikto sa nepýtal asi 400 miliónov občanov týchto štátov, čo si o tom myslia. Nikto sa nezamýšľal nad tým, prečo v tomto prípe netreba spĺňať akékoľvek kritériá (pripomínam, že v prístupovom režime muselo vtedajšie Československo zlikvidovať svoje poľnohospodárstvo aj armádu).

O niekoľko dní neskôr sa konalo podobné stretnutie členských štátov NATO. No tentokrát je aspoň jasné, že dirigentom je americký prezident, ktorému na papierik napísali, čo má hovoriť – zvládol to, znamená že je gramotný. Opäť rovnaký jeden bod – rozširovanie spolku a medový motúz pod nosom Zelenského..

V obidvoch prípadoch ide iba o nezáväzné pozvanie, ktoré môže zostať prázdnym krokom, ako v prípade „vstupu“ Turecka do Európskej únie. Aký to má cieľ? Chystá sa niekto na dobytie Moskvy?

Zároveň však NATO prijalo strategický dokument, v ktorom sa objavuje stará známa postavička z rozprávky – ani nahá, ani oblečená. Tak nejako je definované Rusko. Je to element vzbudzujúci strach, no nie je protivníkom, ale ani partnerom. Takže čím vlastne je – aspoň podľa predstáv šéfov vlád, ministrov zahraničia a „obrany“ (musel som to dať do úvodzoviek, lebo žiadny z týchto štátov sa nebráni, no podieľajú sa na rôznych útočných akciách). Pochopiteľne, nikto sa nezaujíma o názory tých stoviek miliónov občanov – viditeľne ide o masu, ktorá nemá právo rozhodovať o osude svojich štátov – alebo už nejde o ich štáty, ale iba o územia spravované vládami, nezávislými na občanoch, ako o tom písal už Zygmund Bauman.

Ilustračné foto: Pixabay.com

Predstavitelia Európskej únie už roky vykazujú tendenciu zvrchovane vládnuť nad celým územím; najprv rozhodovali „iba“ o ekonomike, postupne sa pridali aj systémy zákonov, vrátane ústav, výkon moci, personálne obsadenie vládnych kresiel (toto bolo pôvodne v úplnej právomoci občanov štátov prostredníctvom volieb), no a teraz je to aj nenápadné rozhodnutie o našom živote – mám na mysli zahraničný obchod a kontakty s cudzími štátnymi príslušníkmi.

Podľa ústavy môže vláda rozhodovať iba o tom, na čo dostala mandát vo voľbách, prípadne v programovom vyhlásení schválenom parlamentom. Viditeľne si naša vláda vrátane prezidentky z toho nič nerobí. Rozhodujú ako v stredoveku. Napokon sa tak aj celá euro-atlantická vládnuca pospolitosť správa. Na stretnutia prišli aj s manželkami, manželmi a milencami. Ako za čias Ľudovíta XIII. Napokon, starala sa o nich španielska kráľovná!

Akoby nad všetkými štátmi sveta sa zišli zástupcovia G7, tzv. najvyspelejších štátov – nie je to tak, ale ide o spolok štátov, ochotných prijať americkú dominanciu. Tu sa zopár jednotlivcov dohadovalo o osudoch celého sveta. Toľko arogancie sa naozaj nevidí. Ak tam chýbajú napríklad Čína, Rusko, India, Brazília či Južná Kórea, tak ide naozaj o pochybný spolok. Viditeľne najdôležitejším prvkom je sebaláska a túžba po ovládnutí sveta. No v doterajšom ich zložení sa to nemôže podariť.

V televízii som videl, ako zo stretnutia v Nemecku odchádza americký prezident sprevádzaný štyridsiatimi siedmimi 7 veľkými SUV. To teda má strach najmocnejší človek vo svete – a ten útok na ozónovú vrstvu.

Už chýbal iba bál na záver stretnutí – no Biden by mohol sledovať hemženie zo špeciálneho balkónu. Skutočne mali ukončiť stretnutia aj veľkolepým ohňostrojom, možno aj zbierkou pre chudobných, veď tu išlo o bohatých jednotlivcov.

Ako sa nazýva systém, v ktorom sa zakazujú určité (nepohodlné) prejavy? Neviem, ale demokracia to nebude. Možno bývalí politológovia – Klus a Fiala – by mohli definovať rodiaci sa mocenský systém, možno by stačilo pripojiť k slovu demokracia nejaké určujúce prídavné meno. Napokon už Platón písal, že po demokracii musí prísť tyrania, ktorá odstráni neporiadok spôsobený demokraciou. Dá sa to všelijako vysvetliť, určite však nejde o filozofické dišputy, ale o snahu ovládnuť skoro pol miliardy ľudí v EÚ a v rámci NATO približne dvojnásobok. Tak by vznikla svetovláda, teda vládnutie z jedného centra.

Veľmi zlým signálom je prezentovaný nezáujem o ľudí, ktorí žijú na definovanom území. Český premiér Fiala v TV priamo upokojoval obyvateľov slovami – nenecháme vás o hlade a v zime. Tak sa naozaj správa vrchnosť, ani Schwarzenberg si takéto hlášky nedovolil, a to pochádza z aristokratickej rodiny. Slovenskej vláde je všetko iba malinký problémik – všetko bude, aj nemocnice, aj lekári, učitelia, aj vyššie platy a dôchodky, bude dosť plynu, aj elektriny, no aj benzínu je dosť. No a zvyšovanie cien – predsa každý politik to zvládne. Dokonca sú peniaze na nákup drahých zbraní a na dary ukrajinským vládcom.

Nielen Slováci vyzerajú ako diváci tohto panoptika. Pozeráme a sem-tam hundreme, no nechávame nevzdelancov a podvodníkov pokojne vládnuť a určovať naše osudy. Ako to, že odrazu nastalo také nadšenie z vládnutia vedenia Európskej únie, aj Severoatlantického paktu a to mediálne híkanie okolo G7? Veď markantne nezvládajú vyriešiť žiadny problém! Von der Leyenová a spol. sa pokojne prizerali Covidu, nedostatku čipov či narastajúcej hrozbe energetického kolapsu Európy. Teraz sa úžasne intelektuálne prejavila aj prezidentka SR, keď povedala, že „musíme vysvetľovať hladujúcim Afričanom, že za ich hlad môžu Rusi“. Kde len na také kultivované myšlienky chodí? Naozaj si myslí, že hladom umierajúci ľudia potrebujú prednášky?

Najnovšie bude asi na západe problém aj so zlatom, pretože tým smerom nemožno vyvážať ruské zlato. Myslí si niekto, že ho nebudú mať Rusi kam vyviesť – akurát stúpnu ceny aj tohto tovaru.

Kde sa začne náprava zdevastovaných systémov (EÚ, NATO, G7)? Ktorý politický systém sa musí zrútiť, kde začne ekonomický kolaps? Nie je potrebné čakať na akýkoľvek kolaps, potrebná je skutočná občianska odvaha postaviť sa proti trendu zničenia Európy, pokúsiť sa o obnovu intelektuálnej aj kultúrnej základne našej civilizácie a nebyť svetu na posmech.

(Celkovo 32 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter