BOJOVNÍK 12 | 2022

Filozof Boris Zala v úvodníku Potreba antifašistickej koalície konštatuje, že ospravedlnenie prezidentky Z. Čaputovej za vyznamenania členom Bielej légie nič nemení na tom, že sa na štátnej úrovni heroizovali postavy, spojené s ľudáckou formou fašizmu.

Zákerné úsilie o likvidáciu SZPB znie veľavravný titulok článku Braňa Ondruša o najnovšej sérii lží ministra obrany J. Naďa na adresu slovenských antifašistov, pričom mu vôbec neprekážajú opakované výroky predsedu OĽaNO I. Matoviča o jeho pozitívnom vzťahu k neofašistickým poslancom NR SR.

Martin Krno sa pýta, či sa do Nitry vráti mladý ilegálny bojovník proti ľudáckemu režimu Eugen Guderna, ktorý zahynul v koncentračnom tábore Mauthausen. Pred 30 rokmi v meste pod Zoborom zlikvidovali jeho pamätnú tabuľu. Redakcia v koordinácii so S. Fijalkom odhalila záhadu, odkiaľ pochádzali dvaja červenoarmejci, pochovaní na Malom Slavíne. 

Obhajcovia Tisovho režimu akoby tvrdili, že Zem je plochá, tvrdí v rozhovore predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda. Podľa riaditeľa Pamätníka Lidice Eduarda Stehlíka českí a slovenskí vlastenci „nespáchali“ atentát na R. Heydricha, ale ho v mene našich národov vykonali. Bojovník prináša charakteristiky J. Gabčíka a J. Kubača.

Málo sa vie, že najmä medzi mládežou populárna spisovateľka K. Jarunková, ktorá sa narodila pred sto rokmi, napísala aj román o komplikovanej situácii v Banskej Bystrici po potlačení SNP. Viac sa dočítate v texte Jany Borguľovej.

Životné osudy odbojára z Klenovca J. Štefánika, ktorý nedávno oslávil storočnicu, zaznamenal Branislav Balogh. Dvojtýždenník antifašistov informuje aj o rokovaní vedenia SZPB s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov, o dni bulharských hrdinov a o oslavách víťazstva nad fašizmom pod Tatrami, v Starej Ľubovni, Dobšinej, Komjaticiach a Prašníku.

Na poslednej strane okrem krížovky, Zrniek humoru a dobrej rady ohľadom výživy približuje Galéria odboja Ladislava Skraka dielo akademického sochára Fraňa Štefunka. Viac na https://bojovnik.eu/

(Celkovo 40 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter