Z VAŠICH OHLASOV

Oľga Gáfriková: Svet, ktorý zanikol, a predsa je tu s nami

„Autorka v článku veľmi farbisto a zaujímavo opisuje antickú Gerulatu, z jednotlivých popisov je cítiť jej hrdosť a radosť z úspechov Gerulaty. Autorka bola členkou Riadiacej komisie pre Zápis slovenskej časti Limesu do zoznamu UNESCO a sama veľkou mierou prispela k úspešnému Zápisu pamiatky.
Jaroslava Schmidtová, 24. 5. 2022

Michal Havran: George Bush: Myslel som Ukrajinu, ale aj Irak, he, he…

„V roku 1969 som bola so Štátnym bábkovým divadlom v Iraku na zájazde s predstavením Bohdana Slavíka „Moment Musical“. Pri tej príležitosti sme navštívili národné múzeum naplnené najstaršími pamiatkami od Babylonskej ríše a pokladmi patriacimi k dejinám celého ľudstva medzi riekami Eufrat a Tigris. Navštívili sme prvú, najstaršiu univerzitu – Mustansíriu, ktorú práve opravovali špeciálnymi tehličkami. V trhových uličkách panoval pravidelný ruch, bez známok neporiadku, na cudzincov boli zvyknutí, nik nás neohrozoval…
Neviem si predstaviť, čo sú to za ľudia schopní narušiť pokojný život obyvateľov a zničiť poklady patriace celému ľudstvu. Vo vojne sa národné múzeum vykradlo, diela zmizli do nenávratna. Zbytočne zomreli obyvatelia a stratili sa aj poklady sveta.
Zostali nenapraviteľné rany ! A strašné spomienky, čo nikdy nezmiznú.
Terézia Szabová, 24. 5. 2022

Martin Greš: Nastavenie mysle je skutočná výzva

„V obci Dunakiliti v mliekovom automate býva koncom týždňa debna so syrmi a tvarohom. Na balíčkoch je uvedená cena, ktorú vložíte do priloženej škatule. 8 rokov bývam v Maďarsku a funguje to. Pri kultúrnom dome sú odstavené bicykle, môžete si ich požičať, pred obchodmi sa nezamykajú. Že by preto, lebo je to dedina?
Ľudmila Lofajová, 22. 5. 2022

Gabriela Rothmayerová: Kvitnú májové pivónie

„Strany ,najmúdrejších‘ tu máme tridsať rokov. Prví vymysleli, že len domáci kapitalisti postavia krajinu na nohy, druhí zas rozhodli, že múdre je všetko predať západným odborníkom, tretí objavili české príslovie ,já na bráchu, brácha na mně‘, no a štvrtí to zaklincovali politikou ,odborníka‘, síce nedovzdelaného, ale na všetko. Všetci experimentovali s demokraciou, o ktorej toho asi veľa nevedia. Veď v socializme sa to nevyučovalo. Kdesi som čítal, že experiment je pokus s neistým výsledkom. Asi som aj ja nedovzdelaný, lebo to takto cítim.“
Robert Šmidt, 20. 5. 2022

(Celkovo 25 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter