Pre koho víťazný máj?

Putin chystá na 9. mája v Moskve veľkolepú vojenskú prehliadku. CNN k tomu pridáva, že šéf Kremľa popri tom oficiálne vyhlási vojnu Ukrajine. Maďarský premiér Viktor Orbán naopak pápežovi v apríli vravel, že Rusi budú chcieť 9. mája vojnu ukončiť. Nie som zahraničnopolitický analytik ani vojenský expert – ako generál vo výslužbe Pavel Macko –, ktorého si neoliberálne kruhy obliekli do kostýmu pentagónskej mediálnej hlásnej trúby na východnej hranici NATO. Z Langley mu 24. februára 2022 zrejme izraelským dronom Hermes doručili kryštálovú guľu, do ktorej spolu s ministrami Naďom a Korčokom odvtedy hľadia dlhšie ako my všetci – slovenskí dôchodcovia dokopy na obrazovku dezorientovanej verejnoprávnej RTVS. Preto „tam“ (za ukrajinskou hranicou) všetko vidí… Alebo to „tam“ naopak – nevidí. Samozrejme, podľa dodaných špeciálnych máp a nôt.

ms_hokej_tampere_2022.jpg

Mňa však každoročne v máji zaujímajú prízemnejšie veci. Ešte aj teraz – pred ohlasovanou globálnou apokalypsou. V predzáhradke mi rozkvitli a voňajú orgovány, o pár dní rozkvitnú trikolórami aj cesty a ulice autami slovenských hokejových fanúšikov. Napriek tomu, že 18 zvučných mien z národného mužstva sa pred svetovým šampionátom zo štátnej reprezentácie ospravedlnilo. Je to nemilé prekvapenie po nedávnom bronzovom olympijskom úspechu Slovenska. No isto to niečo naznačuje… V pondelok 9.mája má byť v Bratislave opakovaný Kongres SZĽH aj s voľbou prezidenta hokejového zväzu. Chcel by som mať teraz tú Mackovú vešteckú guľu (prepožičanú centrálou CIA), aby som videl, ako terajší šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan využil získaný mesiac pre diplomaciu k presvedčeniu svojich oponentov. Aby spoločne a konštruktívne ťahali za jeden povraz k víťazstvu slovenského hokeja. Nie, nemám na mysli zisk zlatého kovu z 85. Majstrovstiev sveta IIHF, ktoré sa 13. mája začnú vo Fínsku. Hoci aj to by v tejto všeobecnej svetovej mizérii a úpadku európskej i slovenskej demokracie potešilo! Za víťazstvo by som považoval uplatňovanie fair play, slušnosti, predpisov, práva i rešpektu voči názorovým oponentom. Kanadský tréner Craig Ramsey sa už pred prvým marcovým pokusom o prevrat na Kongrese SZĽH vyjadril, že ak prezidentom slovenského hokeja nebude Šatan, nevidí dôvod, aby ďalej viedol slovenskú hokejovú reprezentáciu. Viete si čo i len na okamih predstaviť tú blamáž, ak by slovenská štátna reprezentácia ostala tri dni pred majstrovstvami sveta bez lodivoda? Veď by to bola väčšia hanba ako vylúčenie reprezentačných výberov Ruska a Bieloruska z účasti na športovom meraní síl najlepších hokejistov sveta! No čo už? Komik a tragéd obklopený marketérmi na žlto-modrých nitkách pazúrov bielohlavého orla ovládol takmer všetky parlamenty, zbrojárske agentúry aj Medzinárodnú hokejovú federáciu, sídliacu v Zürichu. Napriek tradičnej švajčiarskej neutralite i napriek tomu, že IIHF nie je žiaden politický orgán. Želali si to tak usporiadatelia šampionátu. Na protest proti vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Fínsko má priamo s Ruskom 1 300 kilometrovú spoločnú hranicu, no týmto krokom (vytiahnutým z klobúka sankcií a provokácií) svojho suseda isto neodradila…, skôr len utvrdila v pocite nepriateľského škrtenia.
 

Dvojaký meter strýčka Sama…

Fanúšikovia najrýchlejšieho a najtvrdšieho kolektívneho športu si zrejme spomenú, že aj v roku 1991 sa hokejové majstrovstvá sveta konali v „krajine tisícich jazier“. A všetci, čo sledujeme medzinárodnú politickú scénu si zase pamätáme, že práve v tom roku sa rozpadol Sovietsky zväz, ale aj to, že americké vojská práve vtedy bombardovali vojenské objekty,  občiansku infraštruktúru a zabíjali aj nevinné obete v Iraku. Štatistiky uvádzajú približne 50 až 70 000 obetí. Vtedy Fínsku vojna v Perzskom zálive (Pentagónom honosne marketingovo nazvaná „Operácia Púštny štít“ alebo „Púštna búrka“) neprekážala. Vtedy fínski organizátori nevylúčili z účasti na hokejovom šampionáte USA. Ani štáty z „koalície ochotných“, ktoré sa k vojenskej agresii NATO pridali (vrátane Slovenska). Neurobili tak ani Švédi, ktorí hostili najlepšie reprezentačné výbery hokejistov v roku 2002. Teda tesne po začiatku dlhej ničivej vojny v Afganistane, ktorú USA rozpútali ďaleko od svojho územia v októbri 2001. Politika prvý raz vážnejšie ovplyvnila športové dianie v roku 1957, keď MS v hokeji premiérovo organizoval Sovietsky zväz. USA a Kanada odmietli účasť na šampionáte v Moskve. Vraj na protest proti potlačeniu maďarského povstania sovietskymi vojskami v roku 1956. Zaujímavé, že? Pritom MS 1969 (teda necelý rok po invázii sovietskych (ukrajinských i ruských), maďarských, poľských, bulharských a východonemeckých vojakov do ČSSR) sa uskutočnili vo Švédsku. Československo sa vtedy šampionátu kvôli okupácii vzdalo. Hokejisti ZSSR tam hrali a proti nim aj USA i Kanada. Dokonca aj československí reprezentanti, ktorí mali vtedy na bojkot asi najvážnejší dôvod.
 

Budú to teda majstrovstvá sveta?

Na šampionáte vo Fínsku malo byť práve Rusko hneď v úvodný deň prvým súperom Slovenska. Nahradili ho Francúzi. Symbolické, nie?! Keď si oprášime školské vedomosti o cisárovi Napoleonovi Bonapartovi, ktorý so svojou polmiliónovou armádou (Grand Armeé) prehral v roku 1812 vojnu s Ruskom a v ľadových vodách rieky Bereziny utrpel počas ústupu hanebnú porážku.

Každý má právo na svoj protest, na vyjadrenie nesúhlasu. Či už v parlamente, na demonštrácii, na pracovisku, v cenzurovaných médiách, v sledovaných sociálnych sieťach, občas i na blokovaných weboch. Hoci každý dňom menej a menej… Ja si ale aj tak v prestávke hokejového prenosu nenaložím plný tanier v plechu upečených francúzskych zemiakov, ani vývar z kohúta… Siahnem do mrazničky a s potešením si rozbalím ruskú zmrzlinu. To je oficiálny názov mrazenej pochúťky, ktorú isto čoskoro čaká trhové premenovanie… Na protest! Proti všetkým falšovateľom dejín, premenovávačom, primitívnym „stuštičkárom“ aj proti hlupákom, akým je šéf fínskeho hokeja Harri Nummela i súčasný prezident IIHF Luca Tardiff.

Kto však v máji 2022 medzi mantinelmi vo Fínsku, na Slavíne v Bratislave, ale aj na celej modrej planéte naozaj zvíťazí, je teraz ešte asi len vo hviezdach…

(Celkovo 5 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter